Matbloggtoppen

Monday, October 15, 2012

Sparetips

Her kommer noen tips til å spare penger på mat, samt generelt tips om hva en burde ha i skapet.

1. Tilbudsaviser: Ja, det kan virke idiotisk og banalt, men det funker faktisk! Mesteparten av tilbudsavisene til matbutikker kan en nå få tilsendt på mail som gjør at en kjapt kan gå igjennom og se om det er noe verdt å kjøpe, pluss at det er litt mindre papir i postkassen ;) Kartlegg hvilke butikker du handler mest på og abonner på deres kundeaviser. Kjøper som regel hermetikk, pasta, ris og kjøttprodukter på tilbud i bolk og har i skapet/fryseren.

2. First price eller butikkmerker: Personlig kjøper jeg ikke så mye first price (ihvertfall ikke osten), men noen av produktene er helt kurrant som f.eks kjøttdeigen, kyllingfilet o.l. Ellers er jeg veldig fan av mange av ICA sine egenvarer som knuste tomater og bønner, billig, bra og greit å ha i skapet. Har man dårlig råd så kan man ikke være for kresen, men hvis du absolutt må ha en eller to ting fra dyrere leverandører så suppler heller med andre ingredienser som er rimeligere. First price grønnsaker bruker å være bra i kvalitet, ellers er jeg veldig fan av grønnsaksbutikker.

3. Tomatpure på tube: Helt genialt! Ikke undervurder embalasje som gjør at du kan ha produktene lengre. Som regel når jeg kjøpte tomatpure på boks før, så skulle jeg kun bruke 2-3 spiseskjeer, istedet så bruker jeg bittelitt mer på å kjøpe på tube som holder lengre og som gjør at jeg sløser mindre. Så alt i alt billigere til slutt. Nå finnes det også rømme på tube, som er genialt til alle taco og vaffelelskere der ute, kjøpte en selv og var superfornøyd. Gjorde at jeg kunne slutte å ha ørten halvfulle rømmebokser i kjøleskapet.

4. Unngå dobbelt opp: Okay, noen av dere har kanskje samboere, kjærester, ektemenn e.l. som ofte kjøper ting en allerede har. Veldig irriterende og fører ofte til at man må kaste en del ting som går ut på dato. Prøv å ha oversikt over hva en har i skapet, kjøleskapet og fryseren for å unngå bomkjøp. Har du et smart kjøleskap så vil den også si ifra om hva du trenger å kjøpe inn, ellers er handlelisteapper også veldig greit :)

5. Sammenlign priser: Ikke alt som virker billig er billig, sammenlign kilopris, viktig å ta kvalitet med i betraktning. Husk også å sjekke gram, de er ramme på å selge kjøttdeig til tilsynelatende lave priser når det kanskje er 300 gr istedet for 400/500 gr. Som regel bruker man ca. 400-500 gr. på en solid middag, er man 2 personer eller mer kan 300 gr være i snaueste laget. Sjekk også vanninnhold, kjipt å kjøpe 500 gr og ende opp med 350 gr pga. vanninnholdet etter at det er ferdig stekt. Supergrei måte å sammenligne priser på og sette opp budsjett på er å ta vare på kvitteringer, sjekk hvor mye du bruker på mat i løpet av en mnd, gå over kvitteringene der har du matbudsjettet ditt se om du kan redusere det.

6. Svenskehandel/Harryhandel: Er ikke alt som lønner seg å kjøpe i Sverige, ta med i betraktning at man betaler bensin og bompenger på turen blir det en lang tur så spiser man gjerne også. Så hvor billig alt blir er jo varierende. Hvis du har litt grei peil på hvilke ting som er rimeligere så kan det lønne seg.

7. Fryseren er din bestevenn: Jeg tuller ikke, fryseren er bestevennen din når det gjelder å spare penger på mat, er det tilbud på datovarer e.l. så kjøp det og putt det i fryseren. Ferske grønnsaker kan forvelles og fryses ned. Rester etter middagen kan fryses ned i porsjoner, har du lagd en stor gryterett eller suppe er det perfekt å putte i fryseren. Ferske urter kan du fryse ned enten i plastposer eller isbiter. Er du lei av å kaste hele brød, så skjær det opp i butikken og legg i poser i fryseren. Da kan du ta opp en pose med noen brødskiver på kvelden så har du ferdig tinte ferske brødskiver til frokost dagen etterpå. Vet også at noen fryser ned vinskvetter til å bruke i sauser, er det noe igjen i flasken som du ikke vil helle ut så er det perfekt.


Ting det lønner seg å ha i hus: 

- Tunfisk
- Bønner, linser, kikerter
- Fryste erter
- Matfløte
- Mel, salt, pepper o.l
- Ost
- Pasta
- Ris
- Knuste tomater, tomatpure
- Mais
- Olje
- Sitron
- Egg

Har du dette i hus, samt kjøttdeig eller noe annet i fryseren så har du massevis av kjappe, enkle og rimelige retter som du kan lage om du ikke har handlet inn noe spesielt. Er det noen som har noen andre tips eller kommentarer så si ifra, ellers håper jeg dette hjelper. Har lyst til å prøve å hermetisere ting selv, holder dere oppdatert ;)

No comments:

Post a Comment