Matbloggtoppen

Sunday, October 6, 2013

Nyttårsmiddag!

Okay, her kommer et veldig forsinket innlegg: Nyttårsmiddagen! I år gikk jeg for andebryst med tilbehør i stedet for kalkun. Det fine med andebryst er at det er helt idiotsikkert å lage, virker veldig avansert/vanskelig og det smaker fantastisk! Riktignok koster det en formue i Norge, men jeg pleier å kjøpe det i Sverige til en brøkdel av prisen eller stjele de fra fryseren til mamma ;)

Dette var nyttårs-menyen vår:

Forrett:
Asparges surret i spekeskinke med parmesan

Hovedrett:
Andebryst med urtepoteter, ferske aspargesbønner med sjalottløk, champignon m/urter og rødvinssaus

Asparges med spekeskinke

- 1 bunt med asparges eller 1 pakke med aspargestopper

- 1 pk med spekeskinke (jeg brukte stranda)

- Fersk parmesan
- Salt
- Vann

Dette gjør du: 

- Skyll aspargesen, har du kjøpt en bunt tar du hver enkelt asparges og bøyer den forsiktig. Mange skjærer av bunnen på aspargesen, men den delen du ikke skal bruke vil knekkes av når du bøyer den. Bruker du aspargestopper så kan du bare snitte av den harde bunnen, maks 1 mm. 

- Kok opp en kjele med vann og litt salt,  ha aspargesen oppi. Kok de i ca. 2-4 min avhengig av hvor tykke de er. Er det lenge til de skal serveres kan du kjøle de ned i iskaldt vann etter koking, da stopper du kokeprosessen og forhindrer at de blir for slappe. Har du aldri kokt asparges før og er nervøs kan du også dampe de eller steke de hvis det blir lettere.
- Surr en og en asparges inn i spekeskinke, dander de på fat eller tallerkener og rasp fersk parmesan over.
Da er det klart for servering!


Urtepoteter

- 500 gr - 1 kg lyse poteter (nypoteter o.l.)
- 1 sitron
- olivenolje
- salt og pepper
- basilikum
- rosmarin
- timian
- 2-3 fedd med hvitløk

Dette gjør du:

- Sett ovnen på 200 grader varmluft.
- Skyll og vask potetene, del de i båter som er omtrent like store. - Ha olje i en ildfast form, og legg potetbåtene oppi formen og vend de inn i oljen.
- Hakk opp basilikum, rosmarin og timian. Ha dette oppi formen, og vend potetene i det så urtene blir jevnt fordelt.
- Knus hvitløksfeddene med et knivblad og ha de oppi formen. 

- Avslutt med salt og pepper, sitronsaft og mer olje om det trengs. Hele tiden er det viktig å vende potetene i formen sånn at det blir jevnt krydret.
- Sett potetene inn i ovnen, ca. 30-45 min. For hvert tiende minutt omtrent så åpner du ovnen og rører i potetene sånn at det blir jevnt stekt, da kan du også helle over mer olje eller sitronsaft hvis de er for tørre. Prikk båtene for å sjekke om de er ferdige, når du kan stikke en kniv i uten å møte motstand er de ferdige. Blir potetene ferdig en stund før kjøttet, så ta ut formen og dekk den med aluminiumsfolie.

Andebryst


- 2-4 andebryst
- salt og pepper
- olivenolje
- 1 hel hvitløk
- 1 bra kniv

Dette gjør du 

- Rut fettsiden av hvert bryst, da får du nemlig en fin svor. Gni salt og pepper inn i svoren. 

- Stek ett og ett bryst i en rykende panne, legg de med svoren ned først (trenger ikke å bruke olje, eller noe annet i pannen holder å steke brystene i sitt eget fett). Stek de med svorsiden ned til du ser at den begynner å bli gylden og sprø, og at det begynner å samle seg mye fett i panna. Snu brystene og stek til du får hinne på hele brystet.
- Legg andebrystene med svoren opp i en form eller langpanne, du kan ha oppi litt olje eller litt av andefettet fra stekingen (trenger ikke noe særlig). Vil du ha litt mer smak så kan du knuse noen hvitløksfedd og slenge oppi formen sammen med andebrystene.
- 200 grader varmluft 20-25 min ca. kan variere litt ut ifra hvor tykke brystene er. Svoren skal ha fått en fin farge, og brystene skal være ganske faste når du kjenner på de.
- Ta brystene ut av ovnen og la de hvile en 5-10 min, skjær opp i skiver etter at de har hvilt og det er klart for servering. Anden er best om den er litt rosa i midten :)







No comments:

Post a Comment